Thursday, October 20, 2011

Hantu Karipap

Entah kenapa semenjak dua menjak ni aku suka pulak makan karipap...
boleh kata hari2 beli karipap kat bawah flet umah tu... tapi yang sedikit menghairankan.. hari2 beli..tp hari hari rasa lain.. walaupun orang yang membuatnya sama...
kadang kadang terfikir.. takkan makcik ni suh anak dia yang buat inti kot... kalau dia yang buat hari2 mestilah dah tahu gulanya berapa sudu.. garamnya berapa cubit...
kelmarin aku beli karipapnya tawar.. semlm beli sedap pulak.. harini beli kurang masin plak intinya...
ishh.. xpaham aku....
patutnya org meniaga ni haruslah pentingkan kualiti yakni rasa karipap tu kan... kalau sedap pasti pelanggan akan datang lagi..


Citer pasal karipap teringat plak karipap pusing mak aku yang sedap tu.. aku bolehlah jugak buat.. tapinya tepung main agak2 jer.. xde sukatan.. jadinya tak leh ler nak share resepi....
kalau kat kg.. mak aku glemer sikit sebb karipap pusing dia..... nama mak aku & karipap tu mmg dah sinonim lah..sebut pasal karipap jer orang mesti akan tanya.. 'mana karipap kak Esah'
dari kecik aku selalu tertidur tepi mak yang menggetel karipap tetengah malam..
Boleh di katakan, selain membesar dengan hasil sawit, hasil jualan karipap mak juga turut sama membesarkan aku...
skrang mak dah x aktif buat karipap mcm dulu.. kalau ada special oder jer baru mak buat... bukan apa.. kesian lak tengok mak dah tetua tu dok gentel karipap.. gentel 50 biji baru dapat 15.00..
kalu sebab nak dapat 15 ringgit tu mak bersengkang mata.. x sanggup pulak aku..

Buat karipap ni memacam caranya... ada yang guna lemak sayur... tapi karipap mak aku.. doh pertama tu bebetul tepung dgn air garam jer...
doh kedua plak tepung dengan marjerin jer...
tapi tetap sedap... kata mak masa nak gulung tu celetkan sikit bancuhan tepung ubi & minyak.. lepas tu barulah gulung2kan... lepas buat perap sekejap karipap karipap tu.. kalau terus goreng nanti keposibilitian utk karipap tu merekah amat tinggi..so sebaiknya perap dulu..
Nak tau sebab apa kena celetkan sikit bancuhan tepung ubi & minyak tu? supaya crunchy dan sisiknya naik....mcm gambo yang pinjam kat makcik google tu sisisknya macam tak naik... tapi kalau celetkan bancuhan tepung ubi & minyak, sisiknya akan naik cantik... tu petua mak la...
ituyang aku pollow sampai sekarang.. dan itulah the one and only kuih yang aku tau buat... hehehheh

9 comments:

  1. Karipap kuih tradisi Melayu tapi kakak tak pandai yg pusing ini Hanna. Kalau nak makan jenis ini kakak beli aje. Lecehkan nak buat doh dua jenis (tapi sebenarnya memang kakak tak pandai dan tak pernah mencuba hihi...)

    Kalau anak kakak makan karipap dia makan kulit dia je. Inti dia tak makan.

    ReplyDelete
  2. husband zana suka sgt kuih karipap.. mula2 zana mcm tertanya2 napelah dia minat sgt karipap ni kan.. tapi bila dah lama2, dah jadi biasa lak.. kalau beli kuih muih tapi x beli karipap, rasa mcm x lengkap lak..

    ReplyDelete
  3. Anak anak Hanna suka gak makan karipap.. tapi kalau kalau karipap tu Hanna atau atoknya buat jer dia makan.. org lain punya dia tak berapa suka pulak...
    budak2 mcm2 hal...

    ReplyDelete
  4. karipap pusing paling sedap..yg x sedap karipap karipap cinta

    ReplyDelete
  5. Salam. Senang-senang jalanlah kegerai kuih saya

    klik


    Gerai Karipap Panas Wangsa Melawati@ karipappanas.blogspot.com


    macam-macam ada. semua sedap.

    ReplyDelete
  6. cik ina tak pandai wat karipap pusiang, kalu tak berpusing pandailah. karipap memang peberet family cik ina.pandailah mak suri, mesti ada petua tu.

    ReplyDelete
  7. mAK pun hantu karipap jugak tp tu dulu..........Skang karipap tu la plak yg brhantuuu,,huhuhuhu

    http://widiafiq.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Dah lama tak buat karipap sendiri ni asyik mkn krpap org jee.. pasni kena masukkan vitamin R untuk buat karipap sendiri... klau mkn panas2 tu yg plg best.

    ReplyDelete
  9. TAG AKAK = http://widiafiq.blogspot.com/2011/11/1-dunia-blog-anda.html

    `WIDIA

    ReplyDelete

Terima Kasih Yang Sudi Singgah....

 

Copyright © 2011 Reserved to Hanna Si Merah Jambu Design with love by CikBulat