Tuesday, August 7, 2012

Bercuti ke Bandung PART II



Esok pagi2, aku  kol pak supir utk bawak kami ke pasar baru… pak supir ni, pak supir yang sama yang bawa anak bauah aku masa dia ke bandung sminggu seblom posa… Supir ni sgt baik sampaikan anak buah aku kirim sedikit saguhati utk dia.. Malanganya pak supir ni dah tak menyupir…dulu dia bawa teksi Blue Cab.. ( banyak entry pasal bandung akan suggest korang naik teksi jenis ini sebb diorg gunakan meter)  Kami just berjumpa di Hotel saja...tapi sebb kesian kat kami, dia datang jugak bawak jip burok & hantarkan kami ke pasar baru…

Sebelum berangkat ke Pasar baru, aku sempat berposing kat Bus Stand nih.. wehuuuu


Keadaan  Di pasar baru biasalah macettt ( jemm) keadaan lalu lintas kat sini aku pun x brapa paham.. lampu hijau ke biru ke merah ke semua pun pakat jalan... tp x de lah eksiden ke langgar ke.. gaduh ke.. kalau kat tempat kita ni koman koman pun mesti kena maki....

Sampai sana, aku  & Liz berpecah… sebb Pasar Baru ni besar… mmg payah nak jumpa.. so kami janji tggu di main entrance dekat dgn Dunkin Donut jam 5.30 ptg waktu Indonesia..

Nampak jer Kedai telekung aku  terus jer  singgah  nak belikan telekung untuk mak aku..Qatifa nama kedai tu... mcm mahal jer aku beli.. selai telekung tu bunga tak dela lebat mana.. kain pun koten jepon jer 170,000 rupiah dia ketok aku...(RM58) pastu telekung yang bebiasa jer dia ketuk aku 100,000 rupiah (Rm34).

baru jer nak memilih lagi anak aku melalak nak nenen… di sebabkan aku Bfeeding, so Tokey kedai telekung tu suh aku naik ke Lantai 6.. kat situ luas 7 selesa..ada foodcourt katanya…

Mujurla anak aku merengek..kalu tak mesti teruk lagi aku kena ketuk..sebabnya dari cara aku carry baby pun diorg dah tau yg aku ni org luar.. org sana kan pakai kain jer ngendong anak diorg...dah tu aku siap bawak stroller lagi..patutla ramai org dok usha & pandang2 aku…asik cakap jer.." kasihan buk.. bayinya dinginn...." rupanya org sana bayi kecil pantang di bawa keluar... paling palimg selepas 100 hari.. tu pun boleh bawak kuar dedekat jer.. xde lah seberang laut cam aku nihh,,, dah tu dah anak kan, xkan nak tinggal pulak....




Aku & ashben cecepat carik lif utk naik ke tingkat ats... lagipun kat lantai dasar ni xde ekon.. org pun bersesak2... Bila sampai jer atas..fuhh lega.... barulah selesa sikit


Sampai jer kat Lantai 6 terkujat beruks la aku...tgk org2 kat situ baekkk punya soru.. ni kan bulan puasa.. tapi rupanya kat sini x kisah kot. yang tua yang muda.. lelaki ..perempuan...yang bertudung yang berjubah... semuanya tengah menjamu selera/... cer tengok gambar kat atas ni.. Mas joko yang bertopi biru tu baru jer abis makan... tp isteri dia yang pakai tudung hijau tu x makan... dia tengok jer laki & anak dia makan... mebi dia posa la...
 Tu sekumpulan awek kat belakang tu pun sedang menjamu selera jugak... Abaikan jelingan manja ashbern aku tu ya.. dia igtkan aku snap gambar dia... tp yg sebenarnya aku nak snap gambar belakang nun.. heheh
 Semasa lebih kurang setengah jam aku kat sini menukar diapers baby.. susukan dia kenkenyang, 3 4 5 6 org peniaga kat fud kot tu dtg.. mau pesen apa buk.. bakso, mee ayam, gurame goreng, es campor, mee soto bla bla bla....
Fuhh.. kalu ikutkan mmg la lapar.. dahaga.. nak nak pulak fully brestfeed kan... aicehhh alasan le tuee... hikhik... at last aku pesan jugak soto ayam dgn nasik & suapkan kat anak dara aku yg gaduh lapo lapoo...

  

Kat Lantai 6 ni..ada jual mcm2 jenis beg…aku sambar jugaklah 1 handbeg murahan  pada harga Obrol 50ribu bersamaan dgn  17 ringgit Malaysia. Lps tu aku beli clutch utk dinner.. harganya pun 50 ribu jugak..aku beli 2 utk adik ipo aku sebb dia rajin pg dinner.. sebb murah kan..so aku belilah dua..Total 3 beg aku beli baru RM50 ringgit...




 Macam macam jenis beg ada.. rambang mata..  mamat yang jaga kedai ni layan aku baekkk punya... kira mmg puas hatilah.. bersungguh2 dia melayan... sempat lagi dia tanya aku ' Ibuk dtg dari Sumatera ya?, dengan bangganya aku menjawab.. 'Tak.. sy datang dai Malaysia'  di sebabkan jawapan aku yang penuh kebanggaan tadi,  mamat tadi mintak aku duit singgit wat kenang kenangan katanya... bila aku bukak jer purse dia dah start mintak 2 keping wet singgit plak.. lps tu kawan kawan dia yag lain pun nak jugak..sib baik ada 4 keping jer duit singgit dlm purse aku...



 Aku singgah kedai ni sebab nak beli beg luggage yang tarik tu.. convert balik duit malaysia sama jer seratos lebih.. so aku decide x yah beli.. baik beli kat Malaysia jer ha... so di sebabkan aku mmg x bw beg beso, aku beli jugak satu beg kat kedai ni.. tu beg coklat yang ada roda tu pd harga 85000 rupiah... mintak tawar sikit pun x kasik... huhhh.. tapi aku beli jugak la... duit kita baru RM30.. bila balik sini aku mnyesal pulak sebb beli satu jerrr

Jalan jalan lagi ternampak pulak kedai jual kasut kekanak ni.. Apa lagi anak dara aku mula la mengelinjang nak kasut... tapi kasut kanak2 kat sini serius lawa lawa dan banyak sgt pilihan.... sampai pening kepala anak aku nak pilih.... Harga pun sgt murah 60,000 rupiah..aku tawar dia bagi 50,000 rupiah bersamaan dgn RM17 duit kita...  yang best semua kasut kekanak ni sama jer harganya...


Lepas tu kami Turun ke Lantai 5, ada jual jeans/. ashbern aku sambar selai jean Levis.. pada harga 150,000 rupiah... RM50 wet kita... Lepas tu aku borong Tshirt utk adik beradik aku .. 5 lai 100,000 rupiah.. RM34.. aku beli 10 lai.. dia kasik free selai Tshirtt.. jenuh bodek mintak 2 lai dia tak kasik pon...

kalu korang nak beli T shirt, beli yang tulisannya kecil.. jangan beli yang tulisan besar macam I LOVE BANDUNG.. sebabnya bila cuci, tulisan tu akan melekat satu sama lain & getahnya mcm tercabut.. yalah sebb dia just printed jer tulisan tu ats T shirt tu kan... tapi kualiti kain dia not bad la... tebal jugak...sehelai jatuh RM7 duit kita. ok laaa


 

Pusing pusing lagi nmpak aku kedai cermin mata.. kebetulan ashbern aku mmg mngalami masalah mata beberapa minggu sebelum ke bandung.. so aku ternampak promosi dia.. Frame plus lense hanya 150,000 rupiah (RM51) terusla ashbern pun cek mata... punyalah lama.. haishhh... letih aku menunggu....

  Sudahnya xdpt jugak buat cermin mata kat situ sebb dah abis lense dah org tu try kat mata ashbern aku semuanya x ngam... dlm hati aku geram jer.. sedar2.. ramai peniaga yg dh kemas2 nk ttup kedai..

Pasar Baru ni ttup awal..jam 5 dh ttup… 4.30 ramai yag dah tarik shutter… di sebbkn lama mnunggu en ashbern cek mata.. so kami kluar dr kdai tu jam 5 ptg..sama dgn sales2 girl yang dah abis waktu kerja akibatnya berjanggut nak dpt naik lif… penuh dgn manusia..dah la aku bawa stroller… 

Sampai kt bawah, Liz dah sedia menunggu aku di Dunkin Donot.. tggu  sekejap x nmpak pulak Blue cab lalu kat situ.. yang ada Cuma teksi2 biasa yg semestinya x menggunakan meter..  ntah mcmana ayah si Liz menahan angkut & booking tu utk kami smua balik ke hotel… sah sah kami kena kencing.. drebar angkut tu cas 100,000rupiah (RM34)..dah la tu dia sndiri pun xtau kat mana hotel kami..jenuh a musing2 …akhirnya dia panggil sapa ntah suh follow dia utk tunjukkan jalan….

  Rasa mcm pelakon sinetron lak.. naik angkut..


 Seronok jugak rupanya naik angkut beramai ramai nihh.. so berakhirlah aktiviti sopping kami pada hari tu.. Tunggu next entry pula aku ke rumah Perfume & Rumah Mode..


LAGI CERITA PASAL BANDUNG :

Bercuti Ke Bandung PART 1
Bercuti Ke Bandung PART II
Bercuti Ke Bandung PART III
Bercuti Ke Bandung PART IV
Bercuti Ke Bandung PART V


10 comments:

  1. seronok baca entry u nie. I baru nk kebandung bersama fmly. bnyk gak tips yg i dpt. TQ (^__^)

    ReplyDelete
  2. Salam mamaleensihat SID... Bila u nak ke bandung?
    saya akan pergi lg hujung bulan ni...
    Happy Shopping yaa...

    ReplyDelete
  3. Salam.
    Nk tya la..bfast kat hotel royal dago tu ok tak?

    ReplyDelete
  4. salam..
    Saya mnginap di Hotel Royal Dago2.. hotel tu x bagi breakfast punn...

    ReplyDelete
  5. suka baca byk dapat info :) makasih

    ReplyDelete
  6. Assalamu'alaikum. Salam tuk yang punya blog ini. Tuk yang mau bercuti ke bandung bisa coba layanan dari MalaysiaBandung.com, harganya murah dan pemandunya ramah pula. Tolong untuk ditampilkan ya kakak komentarnya

    ReplyDelete

  7. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  8. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  9. Tidak banyak memang orang yang mengenal mukena sebagai Telekung, meskipun fungsinya sama yaitu sebagai pakaian penutup ketika sholat

    ReplyDelete
  10. Eee bestnye kak..xsabar nk pg....

    ReplyDelete

Terima Kasih Yang Sudi Singgah....

 

Copyright © 2011 Reserved to Hanna Si Merah Jambu Design with love by CikBulat