Thursday, September 22, 2011

Kerudung Ungu Untuk dot dot dot

Uolls lunch apa tghari ni?
aku tghari tadi tak kuar makan... maklumla banyak baju yang dah muat... hahaha..
orang lain puasa turun berkilo2.. tapi aku lak naik 2kilo..

Sebenonya Lunch aku hari ini di taja Oleh Leez..dar LR caterer
Tajaannya berupa sebungkus nasik goreng cina
sempena membodek aku untuk menjahit Veil a.k.a selendengan untuknya...
( jangan maree ya Leez aku tau ko ekhlass belanja aku.. huhuu)

Lusa dia nak pakai.. nak terberak dah barulah nak gali lubang... sib baiklah aku mmg spare jarum & benang kat opis...
Ni lah ropanya selendang a.k.a veil yang aku jahit...

simple jer.. benbahan & cecara nak membuatnya adalah.. teng teng teng
1 meter suku kain chiffon. Ikutlah korang nak kaler apa pun... Dak Leez ni suka kaler purple kot...
Biasa utk veil orang guna kain net tapi Dak Leez nak lain skett maka di gunakan kain Chiffon..so boleh di jadikan tudung utk panten...

Kain ni boleh di potong half moon.. tapi Dak Leez nak potong tiga segi.... adalah sebabnya tu..
I pollow jelah... customer is always right ler katakan....

Lepas tu jahit tepi gulung  dengan benang yang senada dengannya... bab ni kena anto kedai jait sebb aku x sediakan kemudahan camtu.. : ))

Bila dah siap jahit tepi, Tepekkan dgn lace yang anda suka..
Boleh gunting lebihan perca kain2 Lace lebih lebih uolls kawin dulu & jahit kat kerudung tu.. atopun boleh beli yang dah siap..kalu nak ensem lagi boleh tambah manik2 & labuci..

Taadaaa.....Sedia untuk di gayakan... jgn lupa sematkan dengan peniti..
kalu tak kang mau terbang di bawa angin....
Boleh ikat macam tudung atoupun boleh buat ala2 veil selendang mcm ni




glemer youyy....Kerudung cenggini sesuai utk panten.. bertunang & akad nikah pun boleh.. tapi gunakan kekaler yg sweet & soft  adalah highly recomended. Nak nak lagi kalu guna kaler Merah jambu yang soft tu.. mmg la cun habess...
Kalu nak shantek lagi.. sanggul tu tinggikan sikit.. barulah terletak kerudung tu.. kalau yang rambut pendek boleh guna sanggul tipu .. melambak jual skrang...

Selain utk panten, uolls jugak boleh pakai untuk pg ke kenduri kawen ke.. dinner ke.. atopun majelis majelis yang ada Puan Sri & Datin- datin.. ngeee.... barulah meletops gitu nokk...
Anyway terima kasihlah pada Kak Imah kerana sudi menjadi model sukarela untuk Kerudung ungu ini.
Tak lupa kepada my beloved friend.. Dak Leez yang sudi menyemponserkan Nasik goreng untuk aku.

Kita Berjumpa lagi di Rancangan Akan Datang yer... Assalamualaikum..

10 comments:

  1. wahh.. cantiknya nak bg sapa tu...

    ReplyDelete
  2. Buatkan utk kawan... dia nak pakaikan untuk pengantin dia.. : )

    ReplyDelete
  3. wahh lawanya kak..

    ehem2 rasa nak panggil akak mekap je nanti..hehehehe

    akak ada fb?? add eka yer..senang nak nyembang...
    cari je Cik eka....

    pakai baju kurung pepel..hehe

    ReplyDelete
  4. Eka..
    add jer "Hanna Syamhanna"
    kalau nak nengok gambo mekap dlm FB ada..atopun
    kat blog http://syamhanna-themakeuptouch.blogspot.com
    tapi kat FB gambar lebih jelas.. kat blog mcm x clear sgt.. : ))

    ReplyDelete
  5. hana lenkali jahitkan cik ina sehelai, cik ina kerastangan, mesin jahit pun tak tahu nak guna. hanna ni serba serbi pandai jeles tau cik ina.

    ReplyDelete
  6. Kak Ina..
    boleh jer Hanna jaitkan.. cakap jer nak kaler apa...
    bukanlah pandai sgt kak.. bolehla sesikit haha....

    ReplyDelete
  7. Eka..
    kang mlm akk approvekan ek...
    mlm td x on fb.. sibuk dok lipat kain.. hehehee

    ReplyDelete
  8. Kalau macam ini lain kali Hanna boleh buat GA hadiahnya bagi kerudung hasil tangan Hanna. Cantiklah... kakak pun suka.

    ReplyDelete

Terima Kasih Yang Sudi Singgah....

 

Copyright © 2011 Reserved to Hanna Si Merah Jambu Design with love by CikBulat