Tuesday, November 20, 2012

Timun Ke Betik??

Korang pernah dengar x buah timun betik?
aku sebenarnya pun konpiuss buah tu Timun ke buah betik?
 citernya dah lama tp x berkempatan nak publish..dok dlm aku nyer DRAFT jer.. sementara tunggu bos masuk ni bolehkan story mory sikit....
Bulan puasa yg lepas..( lamanya aku simpan entry nihh)  aku balik kg..Mood nak berbuka puasa bersama2 mak aku la...
otw balik tu dapat sms dari kakak aku
" tit tittt adik, nanti tolong belikan buah timun betik ya kat simpang nak masuk kampung'

aku pun mula pelik.. kakak aku ni nak buah timun ke betik? lps tu barulah aku teringat yang aku pernah makan buah ni masa kekecik time arwah abah aku masih ada dulu...

Kami berenti kat simpang nak masuk kg aku kat Felda Trolak Selatan..ada deretan gerai buah kat situ...
Ashben turun pegi beli.. dia pun xtau buah timun betik tu cam hapa sebenarnya...
Inilah ru;panya buah timun betik tu..



gambar ni aku pinjam dari  idristalu.blogspot.com.. sebb gambar aku ada dlm kamera.. lupa nak bawak pi opis.. ngeeee



anak dara aku si nana dok ium cium buah tu berkali kali sebb baunya yang wangi... wangi wangi manis... kami anak beranak pakat dok cim buah tu..wni betl bauya.. mungkin dah masak ranum sgt...


aku beli 3 biji rm7.. dan ytime berbuka tu kakak aku buat seperiuk la dessert timun betik tu.. aku makan sikit jer..sebab takut la kan.. bby masih kecik lahi..org tetua kata buah tu sejuk.. nanti urat kembang...
Ruoanya timun betik ni ada yang berjalur jugak... yang jenis ni ak x pernh makan...
For those yang nak tau info pasai timun betik ni, aku share info yang aku dapat dari Melur.com
Timun betik ni adalah nama tempatan..kalau di Indon di kenali sebagi timun suri... nama Saintifiknya pulak di panggil Cucumis sativus dan ia juga di kenali sebagia Apple Cucumber. Timun betik ni berasal dari family cucurbitae dan ia merupakan tumbuhan tempatan












keterangan:

Timun betik merupakan sejenis tumbuhan daripada famili cucurbitae, sama dengan timun biasa.Timun betik merupakan sejenis buah-buahan yang mempunyai isi yang berair dan manis rasanya.Ia merupakan sejenis tumbuhan menjalar semusim yang membiak melalui biji benih.Ia juga dikenali dengan nama lain iaitu timun suri atau apple cucumber.Ia merupakan sejenis buah-buahan yang mengandungi kandungan serat yang tinggi serta kaya dengan provitamin A.

Ia boleh ditanam dikawasan pokok timun betik memerlukan air yang mencukupi dan tidak boleh dibiarkan kering. Buahnya berwarna kuning, berbentuk lonjong denga panjangnya sekita 20cm dan diameternya sekitar 10 cm .buah timun betik boleh dipetik setelah pokoknya berusia dua hingga tiga bulan.

kegunaan:

Dari segi kesihatan timun betik mampu membekalkan tubuh badan dengan vitamin yang dapat membantu mempertingkatkan ketahanan badan melawan penyakit. Ia juga dapat menyihatkan ginjal dan limpa serta menurunkan tekanan darah tinggi. Buahnya boleh dimakan begitu sahaja. dan begitu manis dan berair apabila masak. Buah timun betik yang masak ranum boleh dikenal pasti melalui kulit luarannya yang merekah. Ia juga boleh dimakan bersama santan dengan ditabur sedikit gula pasir atau gula melaka.Malah di Indonesia timun betik atau lebih dikenali di sana dengan nama timun suri merupakan juadah yang pasti ada ketika berbuka puasa di bulan ramadan sehingga ia diberi jolokan sebagai buah bulan puasa.
kenapa ya, bebuah cenggini hanya top & fofular pada bilan puasa saja? mcm buah kanta pun sama. bulan puasa je boleh jumpa....

4 comments:

  1. Tapi sayangnya kakak tak pernah jumpa atau ada nampak tapi tak tahu. Kakak tahu yg buat sayur tu. Tapi bila dikatakan manis berair memang kakak tak pernah makan. Teringin pulak kakak nak rasa.

    ReplyDelete
  2. ye ke kak.. bau dia wangi cam tembikai susu tu.. tapi dia taklah semanis tembikai susu tu... buah desert makan dgn santan atau susu cair pun sodappp

    ReplyDelete
  3. ore kelate kato, timun tu tembikai..

    ReplyDelete

Terima Kasih Yang Sudi Singgah....

 

Copyright © 2011 Reserved to Hanna Si Merah Jambu Design with love by CikBulat